Over PRI- Past reality Integration

Wat is PRI?

Past Reality Integration, afgekort PRI, helpt je ten volle in het nu te leven. Het heldere model van waaruit we werken, laat je zien hoe jouw verleden je huidige leven ongewenst beïnvloedt en daar klachten veroorzaakt.  Maar belangrijker nog, PRI biedt je de mogelijkheid om deze blokkades op te heffen. Met effectieve technieken en praktische tools die je zelfstandig leert toepassen.
             Tijdens een PRI traject ontdek je dus dat jouw klachten te maken lijken te hebben met het heden, maar in werkelijkheid een manier zijn pijn uit het verleden af te weren. Zonder deze afweermechanismen blijkt het heden vaak verrassend onbelast te zijn.

Voor wie is PRI?

Voor iedereen! Maar herken je jezelf in één van de volgende beschrijvingen, dan kan je er zeker veel baat bij hebben:

  • Je vindt je eigen behoeften niet zo belangrijk en stopt ze maar al te makkelijk weg. Je bent een meester in relativeren. Je bent niet zo emotioneel, hebt eigenlijk geen passies en stopt vervelende gevoelens weg door veel te eten, te roken of heel veel te werken. Verslavingen liggen op de loer in allerlei hoedanigheden en gradaties.
  • Je bent iemand die snel denkt dat de ander niet deugt, of jou iets wil aandoen. Je voelt je snel aangevallen, zo ook bijvoorbeeld in je relatie waarin jullie nu in een crisis zijn beland. Je hebt stressklachten, een hoge bloeddruk en regelmatig last van migraine. Je ergert je regelmatig aan je kinderen en merkt dat je je geduld met ze verliest. Laatst gaf je je jongste zelfs bijna een tik.
  • Je voelt jezelf met enige regelmaat neerslachtig. Je bent gevoelig voor depressies, hebt een gebrek aan energie of ervaart het leven als te zwaar.
  • Je bent gauw angstig en dat belemmert je op momenten in je leven, werk of prive. Zo zou je graag ontspannen een presentatie geven in plaats van dit te vermijden of van een feestje te genieten of weer auto rijden.
  • Je bent altijd druk in de weer, kunt geen nee zeggen, je gaat steeds harder je best doen in je relatie of op het werk zelfs als dit uitputting tot gevolgd heeft. RSI en burn-out liggen de op de loer.

Ook bij onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten  (SOLK) en klachten die vooral vroeger werden aangeduid als psychosomatisch, loont het zeker de moeite om eens met PRI te kijken naar welke rol de oude verhalen uit jouw leven hebben op de klachten zelf en/of wat ze betekenen in jouw leven.